3a reunió de la Taula per l'adaptació del Montseny

Dijous, 21 de desembre de 2017 a les 08:05

La taula per l'adaptació del Montseny (MeTACC) es reuneix per a definir accions dirigides a enfortir la resiliència dels sectors agrari, forestal i turístic.

La R.B. Montseny va celebrar la tercera reunió de la Mesa territorial d’adaptació al canvi climàtic (MeTACC) a Viladrau, el 7 de novembre. 

Des del mes d’abril, la Mesa territorial d’adaptació al canvi climàtic (MeTACC) de la Reserva de la Biosfera del Montseny s’ha anat reunint per debatre els efectes del canvi climàtic sobre el massís i les activitats socioeconòmiques que s’hi desenvolupen, així com per trobar solucions per adaptar-s’hi de la millor manera possible.

Les dues primeres reunions es van centrar en reflexionar sobre les vulnerabilitats del Montseny davant del canvi climàtic i la creació d’una visió conjunta pel territori, tal com es mostra al gràfic següent.  

A la darrera reunió que va tenir lloc al municipi de Viladrau, el 7 de novembre, es va voler fer un pas més, per començar a pensar accions concretes d’adaptació. Prèviament a la reunió, es va recollir l’opinió de les persones interessades en la MeTACC Montseny respecte la implementació del projecte al territori i les accions d’adaptació al canvi climàtic que ja s’estan duent a terme. Pel que fa a les accions que es realitzen, bona part estan enfocades a fer del Montseny un destí turístic sostenible i responsable i alhora, fixar la gent al territori. De cares al futur, es creu que cal continuar treballant en aquest sentit, però també, enfortir la viabilitat de les explotacions agrícoles i la silvicultura. Els  instruments legals, institucionals i de finançament es consideren necessaris per poder desenvolupar aquestes accions. Aquestes aportacions i d’altres es van posar sobre la taula durant la reunió a Viladrau, per acabar definint les necessitats concretes del món agrari, forestal i turístic del Montseny que els hi permetin adaptar-se millor al reptes que planteja el canvi climàtic. Podeu trobar els resultats de la reunió a la secció del territori Montseny del web del projecte. 

La reunió de Viladrau va servir també per presentar experiències destacades que s’estan realitzant al Montseny en clau d’adaptació al canvi climàtic: accions d’adaptació desenvolupades per la R.B. del Montseny, la gestió forestal de prevenció d’incendis dirigida a la producció de biomassa per al consum de calderes locals realitzada per l'Associació de Gestió Forestal Montseny Ponent i l’experiència de la Masia Restaurant el Bellver amb certificació Km0 Slow Food i aplicació de diverses accions de sostenibilitat en el sector turístic.

Properament s’habilitarà un fòrum a la pàgina web del projecte CLINOMICS, per afavorir l’intercanvi d’opinions i d’experiències entre els participants a les MeTACC dels tres territoris del projecte. Alhora, durant el primer trimestre del 2018 es celebrarà una reunió conjunta a Vilafranca del Penedès que permetrà posar en comú el treball d’adaptació al canvi climàtic realitzat en les diverses MeTACCs.

 

Font:
Diputació de Barcelona

Darrera actualització: 19.12.2017 | 10:45