Arriben el Reis i amb ells s’acaba el cicle nadalenc.

Divendres, 5 de gener de 2018 a les 09:05

Ara si que s’acosta el final de les festes nadalenques...  

Aquest cap de setmana i començant ja des d’avui, les festes culminen amb l’arribada dels Reis Mags d’Orient;  la festa més coneguda i celebrada del nostre cicle nadalenc i de quins personatges, contradictòriament, en coneixem ben poc. 

El papa Sant Lleó va establir que eren tres reis perses que van anar a adorar el nen guiats per un estel:  Melcior, Gaspar i Baltasar. Els tres reis d’orient van portar regals al nen, com or, encens i mirra.

L’evangeli de Sant Mateu ens explica alguna cosa, tot i que no esmenta ni els noms dels reis, ni d’on venien ni tan sols parla de si en són tres.  Tot un enigma encara per descobrir.

Segons aquest evangeli Jesús va néixer a Betlem de Judea, en temps del rei Herodes. Poc després van arribar a Jerusalem uns mags que venien de l’orient i que preguntaven pel nou nat, rei dels jueus.  Venien guiats per l’estel, el qual s’aturà just on havia nascut el Nen Jesús. Venien per adorar-lo i portar-li presents d’or, encens i mirra.  Després la història segueix que Jesús va haver de marxar a Egipte amb els seus pares per fugir de l’amenaça del rei Herodes, qui va ordenar matar tots els nens menors de dos anys per desfer-se de l’amenaça que li representava Jesús.

També hi ha els anomenats evangelis apòcrifs on s’hi poden trobar relats que varien dels de Sant Mateu.  Per exemple parla que els mags van arribar dos anys més tard del naixement i que aquest va tenir lloc en una cova. També explica que van oferir a Josep i Maria regals esplèndids i que, al final, cada un va donar una moneda d’or i un regal al l’infant.  Potser el famós or, encens i mirra.

I encara hi ha l’evangeli àrab que afegeix en aquest episodi que Maria va regalar als mags uns bolquers de Jesús. Aquest gest només té una única explicació i és que el  que es volia era legitimar una relíquia, fet que va portar moltes esglésies d’arreu d’Europa i del Pròxim Orient a reivindicar la possessió d’aquests bolquers.

Amb el pas dels segles II al IV, quan es forjà la teologia, la litúrgia i la tradició cristianes, diferents escrits van anar completant els buits que havien deixat els textos més difosos (i acceptats en el cànon de l’Església). Així, per exemple, en un evangeli siri, sortia un àngel que parlava de tres prínceps perses que anaven a Betlem...

El que és segur és que molts nens seguiran rebent regals la Nit de Reis, com a gest simbòlic i d’homenatge a l’Ofrena original al Nen Jesús per part dels 3 Reis Mags d’Orient.

Avui a dormir dora....

Darrera actualització: 28.12.2017 | 14:18