Caldrà convocar a Sant Salvador?

Divendres, 21 de juliol de 2017 a les 13:25

Malgrat les previsions meteorològiques que aquests dies anunciaven pluges per tota la façana litoral i punts d’interior, Cànoves i Samalús sembla que es torna a quedar sense una sola gota.

 Les boires passen de llarg massa sovint per sobre el nostre municipi i  amb aquest, ja són 4 anys els que portem de poques precipitacions i els boscos se’n ressenten, així com se’n ressentiran ben aviat els nivells d’aigua dels pous i rieres de la zona si no venen precipitacions més freqüents.  

Fa 5 anys que el sobreeixidor de l’embassament de Vallforners vessava aigua i era el tercer any consecutiu que ho feia.  Sembla, però, que els nivells d’aigua de l’embassament han baixat en els darrers 3 anys fins el punt de tenir només la meitat d’aigua necessària per regar els cultius en aquesta època.

Segons càlculs de la Comunitat de Regants la capacitat de l’embassament d’enguany dona 2.000 metres cúbics per hectàrea, una situació semblant a la de l’any passat, quan en realitat se’n necessiten el doble, ja que es practica el cultiu de blat de moro i aquest necessita més aigua de reg.  .

Per aquest motiu, la Comunitat de Regants de la Riera de Vallforners reduirà la superfície a regar, aplicarà restriccions en el servei de l’aigua i, a més, imposarà multes del 400% sobre el valor de l’aigua per aquells que reguin més del compte.

A veure si haurem de tornar als anys ’50 quan en temps de sequera adversa, el poble anava a buscar el Sant Crist gran de l’església de Sant Muç per carregar-lo i emportar-se’l cap a l’ermita de Sant Salvador de Terrades.   Es diu que la càrrega es feia entre 3 homes forçuts, que prou esgotats quedaven, i s’acompanyaven a peu d’una processó on es resava el rosari al llarg del camí. En aquesta processó hi anava tot el poble i fins i tot gent d'altres contrades.  Un cop s'arribava a l’ermita se celebrava una missa per demanar a Sant Salvador, a Sant Elies i a Sant Moisès que vingués la pluja i en acabat es feia un dinar de germanor.  Es diu que més d’una vegada, en el camí de tornada, es baixava a raig de pluja...

Darrera actualització: 21.07.2017 | 13:23