Menjar raïm per Cap d’Any porta diners per a tot l’any

Divendres, 29 de desembre de 2017 a les 12:05

Aquest cap de setmana és el darrer de l’any 2017 i la nit del 31 donarà pas al Nou Any!

Des de fa dècades que la nostra societat celebra aquesta vetllada amb un sopar especial que, entre d’altres ingredients afegits, també acompanyen 12 granes de raïm per comensal per menjar, una a una, al so de cada campanada del punt horari de les dotze de mitjanit.

Però no sempre ha estat així.  Menjar raïm per Cap d’Any es considera una tradició moderna.  No se’n sap massa gaire sobre aquest fet, però l’explicació més coneguda es remunta l’any 1909 al País Valencià, on uns viticultors del sud de la regió van idear aquesta estratègia per donar sortida a l’excés de producció que tenien, ja que el 1909 va ser un any de molta collita.  A partir d’aquell any, aquest fet es va convertir en un hàbit que es va estendre poc a poc arreu de l’Estat.

Si que és veritat que en època romana es creia que menjar granes de raïm ajudava a pal·liar els efectes dels empatxos.  Potser aquest és un vestigi heretat en el segle XX i que va inspirar algun vitcultor valencià.

Així doncs, pel que es coneix, es pot dir que la tradició de menjar raïm la nit de Cap d’Any neix a principis del segle passat i és pròpia d’aquí, tot i que aquesta també s’ha estès en alguns països llatinoamericans com ara Colòmbia.

Però sense voler anar més enllà, el costum de menjar raïm per Cap d’Any representa a dia d’avui un desig de prosperitat i d’abundància.  El refrany bé hi és: “Menjar raïm per Cap d’Any porta diners per a tot l’any”.

Entorn d’aquesta tradició si que ha nascut una petita polèmica: Mengem 12 granes de raïm perquè són 12 campanades o per què representen els 12 mesos de l’Any Nou?  Qui ho sap...  Tot i que el costum diu que se n’ha de menjar un a cada campanada, no diu res sobre si cada grana correspon a un mes de l’any.  A saber si hi ha algú que es pensi que si es deixa de menjar la desena grana tindrà un mes d’octubre pitjor que el de gener...

Sigui com sigui, tingueu una bona sortida d’any i un feliç Any Nou!

Darrera actualització: 29.12.2017 | 08:14