Primers resultats del seguiment de la llúdriga

Dilluns, 15 d'abril de 2019 a les 08:00

El passat dimecres es presentava al Consorci els primers resultats del projecte de seguiment de la llúdriga a les conques del Besòs i la Tordera.

Es tracta d’un treball conjunt que s’està duent a terme entre el Consorci, l’ICTA-UAB i el Zoo de Barcelona

A la seu del Consorci s’acollia la presentació dels primers resultats i les primeres conclusions extretes després de l’inici, a la tardor de 2018, dels treballs dins el “Projecte de seguiment de la llúdriga a les conques del Besòs i la Tordera”. Es tracta d’una línia d’investigació, impulsada conjuntament entre el Consorci, la Fundació Barcelona Zoo i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), a través dels observatoris del Besòs i la Tordera.

L’acte va comptar amb la presència d’Antoni Alarcon, director del Zoo de Barcelona; Martí Boada, doctor en Ciències, geògraf i naturalista de l’ICTA-UAB; i de Joan Vila, president del Consorci. Tots tres destacaven positivament aquesta suma de sinergies i aquest treball interdisciplinari. “Com a Consorci ens plau ser un ens aglutinador per treballar en equip i sumar voluntats que fan que els resultats de tota aquesta tasca siguin molt millors”,  destacava Vila en la seva intervenció de benvinguda.

Per la seva banda, Antoni Alarcon matisava que “a tota la tasca de recuperació de les aigües i els entorns que ha fet el Consorci, ara li hem d’ajudar a recuperar la biodiversitat local, una línia cabdal també des del Zoo de Barcelona, i entre tots hem d’activar l’educació ambiental per implicar la ciutadania”.

El Dr. Martí Boada va estar l’encarregat de tancar l’acte i va voler destacar el “context de crisi planetària que estem vivim” i afegia que “ara ens toca actuar localment”. “El riu és un indicador de salut i, si aquest ha recuperat la llúdriga, vol dir que està en bones condicions”, matisava.

Primers resultats

L’objectiu d’aquest projecte és conèixer en detall la presència de la llúdriga en ambdues conques, tant des de la perspectiva de distribució i ús de l’espai, com des de la perspectiva d’ecologia de l’espècie, és a dir, conèixer la seva alimentació, els factors condicionants, etc. Per fer-ho, s’han establert 47 punts estratègics de mostreig (23 a la conca de la Tordera i 24 a la del Besòs) que abasten tots els cursos fluvials i la tipologia d’hàbitats més representatius.

Tot i que el seguiment es troba en una fase força inicial, els estudis duts a terme durant aquest passat hivern, ens confirmen que la llúdriga està àmpliament distribuida per ambdues conques”, explicava Arnau Tolrà, investigador encarregat de dur a terme el projecte. En el cas de la Tordera, s’ha detectat gairebé per tota la conca, i en el cas del Besòs, s’ha detectat presència de l’animal a tots els seus rius i especialment als cursos mitjans. “La seva presència ve molt determinada pels recursos que hi troba, on hi ha més peix i aliments és on més es detecta”, explicava Tolrà.

Segons aquests primers treballs, la xifra estimada d’exemplars de l’animal a la conca del Besòs és de 5 (confirmats 4 mitjançant la mesura de petjades), i en el cas de la Tordera, 10 exemplars (confirmats 7 segons mesura de petjades).

En els següents mesos es procedirà a fer els mostreigs de primavera i estiu, amb l’anàlisi de mostres, i es duran a terme censos visuals i treballs de camps. En un estadi més avançat, el projecte també preveu l’anàlisi d’ADN per poder obtenir més dades de cadascun dels exemplars que hi viuen a les nostres conques.

 

Font:
Consorci Besòs Tordera

Darrera actualització: 11.04.2019 | 10:49