Whatsapp i Facebook sancionats per cedir dades personals sense consentiment

Dimarts, 27 de març de 2018 a les 08:05

Segons l'AEPD, la comunicació de dades realitzada per Whatsapp a Facebook no s’ajusta allò establert en la normativa espanyola i europea de protecció de dades.

L’any 2014 Facebook absorbia l’entitat de Whatsapp i a  l’agost de 2016,  Whatsapp va actualitzar els termes del seu servei i la política de privacitat, en els que introduïa canvis, com el fet de compartir informació dels usuaris de Whatsapp amb Facebook.

L’acceptació d’aquestes noves condicions es van imposar de forma obligatòria sobre el consumidor si aquest volia utilitzar l’aplicatiu de missatgeria.  Aquesta comunicació de dades personals a Facebook, que no té relació amb les finalitats determinades en la recollida de dades original, es va realitzar sense oferir als usuaris una informació adequada i sense donar l'opció de mostrar la seva negativa sobre aquesta.

La resolució de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), dictada a mitjans del passat mes de març, conclou que la comunicació de dades realitzada per Whatsapp a Facebook no s’ajusta allò establert en la normativa espanyola i europea de protecció de dades.

A més, sanciona també a Facebook per tractar aquestes dades cedides en benefici propi i sense el consentiment vàlid per part dels usuaris.

La comunicació de dades personals exigeix el consentiment de l’afectat segons l’article 11 de la LOPD.  El marc normatiu exigeix que aquest consentiment, a més, ha de ser lliure, específic i informat. Fet que no es dona en aquests casos. 

Per tant, l’Agència declara l’existència de dues infraccions greus de la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD), i ha sancionat amb 300.000€ a cadascuna de les entitats.

 

Font:
Diputació de Barcelona

Darrera actualització: 23.03.2018 | 13:44