La protecció dels dispositius mòbils

Dimarts, 27 de juny de 2017 a les 10:05

Els dispositius mòbils emmagatzemen molta informació personal privada i són la porta d'accés a molts serveis personals.  Cal cuidar-los i protegir-los.

Els dispositius mòbils tals com els telèfons intel·ligents, les tauletes o els portàtils, emmagatzemen molta informació personal privada i són la porta d'accés a molts serveis personals i, per tant, cal cuidar-los i protegir-los.

Per aquest motiu cal tenir en compte un seguit de mesures per protegir l’accés de tercers a aquests aparells, ja que estan molt exposats a pèrdues o robatoris.

És convenient incorporar un pin, una contrasenya, un patró de desbloqueig o fer ús de dades biomètriques per poder accedir als dispositius.  És al mateix temps bo establir algun d'aquests mecanismes de desbloqueig del dispositiu mòbil superat un temps d'inactivitat.

Pel que fa a l’emmagatzematge de dades, cal que aquestes no continguin informació sensible.  Si necessàriament ha de ser així, aleshores és millor xifrar aquesta informació.  Així mateix, alerta en realitzar consultes d’informació sensible i sobretot en la utilització de credencials personals en xarxes Wi-fi que no generin prou confiança.

Realitzar una còpia de seguretat de tota la informació allotjada en el dispositiu i mantenir actualitzat tant el sistema operatiu com les aplicacions instal·lades és del tot recomanable. Existeix programari maliciós específic pels dispositius mòbils. L'ús que es fa d'aquests dispositius facilita la propagació i la infecció.

Pel que fa les aplicacions mòbils (app), aquestes aporten funcionalitats per facilitar gestions o activitats, ja siguin de caire personal o professional.  Cal saber que aquestes aplicacions són una porta d'entrada per al programari maliciós.  Els cibercriminals ofereixen aplicacions falses que infectaran els dispositius de les persones que les descarreguin.  Generalment l'engany és oferir de forma gratuïta programari de pagament o aplicacions amb funcionalitats molt atractives.

S’ha d’estar alerta amb les aplicacions de moda que surten abans de la data anunciada pel desenvolupador.  Compte també amb les versions gratuïtes d'aplicacions de pagament i atenció amb les ofertes massa bones.

La prevenció és clau.  Cal ser molt prudent al descarregar aplicacions per al dispositiu mòbil.  És necessari optar sempre per la descàrrega a les botigues d'aplicacions oficials.  Si hi ha dubtes, és bo comprovar la seva popularitat pel número d'instal·lacions, qualificacions o comentaris de la resta d'usuaris.

Alerta amb els permisos i drets que sol·licita una aplicació. Si se’ns demana permisos que no semblen necessaris per a la seva funció, no s'hauria d'instal·lar.

 

Font:
Diputació de Barcelona
Àrea de Consum

Darrera actualització: 27.06.2017 | 10:48