Samalús vol recuperar el Dissabte de Passió

Divendres, 16 de març de 2018 a les 09:40

Samalús recupera una celebració que feia 30 anys que no se celebrava.

La Setmana Santa ve precedida per l'anomenada Setmana de Passió, que culmina el Diumenge de Rams.  En alguns llocs encara existeixen les processons a partir de Divendres de Dolors i situen el Dissabte de Passió com l’inici de la Setmana Santa.

En el poble de Samalús, com en d’altres pobles, hi havia el costum de celebrar el Dissabte de Passió amb una missa commemorativa a la bona obra de la comunitat i en la que els feligresos assistents a la cerimònia rebien un panet beneït al final d'aquesta. 

L’origen d’aquesta celebració vindria del temps en que els capellans no cobraven de l’Estat com ara i havien de dependre de l’almoina dels bons veïns.  En aquella època era costum assignar el càrrec d’administrador a un veí del poble, perquè s’encarregués d’alguna tasca concreta pel bé de la comunitat.  Aquest era escollit pels propis veïns i ostentava aquest càrrec per un temps determinat fins que era substituït per un altre veí.   D’aquesta manera, existien diversos administradors per diferents funcions.

En temporada de Setmana Santa, la comunitat també tenia escollit un administrador, que en aquest cas s’anomenava “administrador del blat de l’obra”.  Aquest bon veí es cuidava d’organitzar la recaptació casa per casa dels excedents de blat que els veïns del poble havien recollit per la tardor.  Tothom, poc o molt, donava una mica de blat que, posteriorment seria donat al capellà, perquè aquest el portés al moliner i li’n fes panets per poder menjar.  La voluntarietat i solidaritat dels veïns, també s’estenia a casa dels capellans al llarg de l’any, que sempre s’ajudaven d’una forma o altra. 

Aquest gest de solidaritat de la comunitat va originar la celebració d’aquesta missa com a mostra d’agraïment i que té lloc, com s’ha dit, el Dissabte de Passió. Un dia que, segons la memòria històrica, també s’anomenava com a “Dia dels Cantars”.  Com que s'acostava Pasqua, la gent tenia el costum de confessar-se, no fos cas que estiguéssin mal vistos.

Les societats antigues dels pobles s’organitzaven de forma que uns s’ajudaven als altres, ja que no hi havia cap organisme o institució oficial que s’encarregués d’exercir i mantenir aquesta tasca pel bé de la comunitat.  Aleshores hi havia un sentit molt arrelat de Comunitat.  En aquest sentit, existia també la figura de la Germandat, una mena de seguretat social a petita escala,  en que els veïns pagaven una petita quota per poder afrontar temporalment el dia a dia dels cap de família que no podien treballar per malaltia.  A més, veïns voluntaris també s’encarregaven de fer la feina que la família no podia assumir.  Amb aquesta ajuda, s’assegurava que les famílies tiressin, mínimament, endavant. 

Demà és Dissabte de Passió i Samalús recupera aquesta celebració i ho fa en un lloc tan autèntic com en la humil ermita de Santa Eugènia.  La cerimònia començarà a les 12 del migdia i al final d’aquesta es repartiran els tradicionals panets beneïts.

Enguany, l'organització no ha tingut prou temps per organitzar aquest esdeveniment amb un programa més complert, però aquest any servirà de precedent per, de cara l’any vinent, organitzar, entre d’altres activitats, un dinar de germanor per recollir fons i poder comprar bancs per l’ermita, doncs dels que hi havia ja no en queda cap.

L’Associació Cultural Xavier Flaquer i Juvany, l’entitat que organitza aquest esdeveniment,  té la intenció de convertir aquesta celebració en un aplec i donar utilitat aquest edifici tan entranyable.

L’ermita de Santa Eugènia és un edifici ubicat dins una finca privada.  Els propietaris d’aquesta finca han convingut amb els veïns de Samalús de deixar les seves portes obertes tres dies a l’any per poder celebrar-hi litúrgies.

 

Font:
Memòria històrica

 

 

 

Darrera actualització: 16.03.2018 | 09:57