10 d'octubre: Dia Mundial de la Salut Mental

Dijous, 10 d’octubre de 2024

Equips de l’atenció primària Metropolitana Nord ofereixen diverses propostes per tenir cura del benestar emocional sumant-se així a les accions de sensibilització sobre els trastorns mentals i de lluita contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades. 
 

En motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que té lloc el 10 d’octubre, equips d’atenció primària de la Metropolitana Nord se sumen a les accions de sensibilització sobre els trastorns mentals i de lluita contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades.

Entrenament en benestar emocional al Vallès Oriental

Durant l’octubre, es proposen fins a quatre sessions grupals conduïdes per referents de benestar emocional en les que es proporcionen eines per portar a terme rutines bàsiques per aplicar en el dia a dia i tenir cura de la ment. Es treballen aspectes relacionats amb l’autoestima, els pensaments repetitius, la relaxació i la higiene del son.

Concretament, els equips que han organitzat sessions són l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Granollers Centre i l’EAP Granollers Nord, l’EAP Mollet Est i l’EAP Mollet Oest, l’EAP Parets del Vallès, l’EAP Martorelles - Sant Fost de Campsentelles i l’EAP Vall de Tenes i l’EAP Montornès - Montmeló. 

L’EAP Santa Perpètua de Mogoda i l’EAP Palau-solità i Plegamans, del Vallès Occidental, també se sumen a oferir aquest entrenament a la seva població. A més, professionals d’aquest últim EAP dinamitzaran un col·loqui que es fa després d’una sessió de conta contes per a infants a partir de sis anys a una biblioteca del municipi.

Aquesta proposta d’entrenament en benestar emocional forma part dels programes d’activitats que s’impulsen des de la Taula Vallesana de Salut Mental i Addiccions i la Taula de Salut Mental i Addiccions de Granollers i Comarca, i de la que forma part la Gerència d’Atenció Primària i a la Comunitat Vallès Occidental i Vallès Oriental de l’Institut Català de la Salut.

A banda, i sense marxar de la comarca, l’EAP Parets del Vallès ha organitzat un trivial adreçat a infants de 8 a 10 anys per abordar també el benestar emocional, però entre la població infantil. I, en col·laboració amb l’Ajuntament, han tornat a exposar a Can Rajoler la col·lecció de quadres Caram!, 35 obres que aborden la fibromiàlgia i la síndrome de la fatiga crònica i l’impacte que tenen en la vida de les persones, en àmbits com el de la salut mental.

Altres propostes al Barcelonès, Maresme i Vallès Occidental

Els equips de Badalona, concretament l’EAP Sant Roc, l’EAP El Gorg, l’EAP Gran Sol, L’EAP La Salut i L’EAP Bufalà - El Canyet, també organitzen sessions a diversos espais del municipi: rutines d’exercici físic per alliberar estrès i diversos tallers per saber diferenciar la gana real de la gana emocional i per aprendre tècniques de relaxació. Aquesta proposta forma part de la Setmana de la Salut Mental, impulsada per la Taula de Benestar Emocional, i de la que forma part la Gerència d’Atenció Primària i a la Comunitat Barcelonès nord i Maresme

 L’EAP Arenys de Mar ofereix una xerrada al Centre Calisay on exposarà recursos i estratègies per fer front a situacions dels malestars de la vida diària.

L’EAP Canaletes, l’EAP La Farigola i l’EAP Serraperera, de Cerdanyola del Vallès, organitzen dues accions diferents. Per una banda, una xerrada adreçada a famílies per oferir-los diverses eines per treballar la intel·ligència emocional des de casa, a la Biblioteca Central de Cerdanyola. I una altra per persones que vulguin aprendre eines per fer front a l’estrès laboral, a les instal·lacions d’Acció Social de l’Ajuntament.

L’EAP Barberà del Vallès ofereix un espai de reflexió a partir de la projecció del documental Buscant la sortida, de Mariona Bassa. A través de diversos testimonis, la peça audiovisual planteja la por a expressar ansietats, obsessions, malestars emocionals pel que diran i, al mateix temps, dona visibilitat als trastorns mentals de la població juvenil, especialment accentuats després de la pandèmia de la COVID-19.

A L’EAP Polinyà - Sentmenat també aposten per oferir un vídeo fòrum amb el focus posat en la població juvenil. El documental escollit és Desfent Nusos, de l’entitat Solidaritat Sant Joan de Déu. Aquesta peça presenta set converses amb joves que pateixen algun tipus de problema de salut mental, amb l’objectiu de trencar estigmes.

 

09/10/2024

A l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS) gestiona dispositius d’atenció primària a 70 municipis del Barcelonès, del Maresme, del Vallès Occidental i del Vallès Oriental. En aquestes comarques, els serveis de l’ICS ofereixen assistència a més d'1.400.000 persones en 105 centres de salut. Els i les professionals que hi treballen formen part de 64 equips d’atenció primària així com d’unitats especialitzades que ofereixen atenció urgent, atenció a la salut sexual i reproductiva, atenció domiciliària amb equips de suport, servei de diagnòstic per la imatge i atenció a la salut internacional.

Al Barcelonès, concretament, l’ICS compta amb 14 equips d’atenció primària que atenen en 13 centres d’atenció primària.

Al Maresme, concretament, l’ICS compta amb 12 equips d’atenció primària que atenen en 13 centres d’atenció primària i 10 consultoris locals.

Al Vallès Occidental, concretament, l’ICS compta amb 22 equips d’atenció primària que atenen en 27 centres d’atenció primària i 3 consultoris locals.

Al Vallès Oriental, concretament, l’ICS compta amb 16 equips d’atenció primària que atenen en 27 centres d’atenció primària i 9 consultoris locals.

Trobareu més informació a: http://primaria.icsmetropolitananord.cat

Seguiu-nos a les xarxa X https://x.com/primariaicscat

 

Font:
Generalitat de Catalunya
Institut Català de la Salut

 

Darrera actualització: 9.10.2024 | 14:14