El projecte BioVO rep el Premi Talent 2023 en Transició Energètica de la Fundació Impulsa TalentumÂ
El lliurament s’ha dut a terme aquest dimarts a la tarda en el marc de la Fira ISE 2024, que se celebra aquesta setmana al Recinte Firal Gran Via.
La Fundació Impulsa Talentum ha atorgat un dels seus Premi Talent 2023 al projecte BioVO, concretament el que fa referència a la categoria Transició Energètica.
El president del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, Pere Rodríguez, i la vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera, Mar Garcia, han recollit aquest dimarts a la tarda el reconeixement de mans del president de la Fundació Impulsa Talentum, Bru Recolons, i de la presidenta de la Fundació Ona Futura, Imma Farran, en el marc de la Fira ISE 2024, que se celebra del 30 de gener al 2 de febrer en el Recinte Firal Gran Via. A l’acte també han assistit: Vanessa Abad, directora de l’Àrea de Tractament del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i Anna Ayats, Cap d’Enginyeria i Energia del Consorci; Pere Aguiló, director d’Operacions del Consorci Besòs Tordera, i Javier Zamorano, tècnic de Sistemes del Consorci Besòs Tordera.
El jurat d’aquests guardons, que atorga premis en una trentena de categories, ha valorat que el BioVO “sigui una aposta decisiva per al biometà com a font d’energia verda i de futur, gràcies a l’acord de les institucions públiques i privades, que permetrà situar al Vallès Oriental com a regió pionera a l’hora d’implementar aquestes energies verdes als diversos sector, especialment l’industrial, tan important a la comarca”.
Pere Rodríguez ha agraït al jurat i a l’organització que “ens hagin atorgat aquest premi, ja que fa evident el nostre compromís amb l’economia circular i la transició energètica”, i ha destacat que “estem en un procés de canvi progressiu per substituir l’energia fòssil per energia renovable i local, i en aquesta línia s’ha posat en marxa el BioVO per impulsar des de l’àmbit local aquest nou model i, en definitiva, avançar cap a una nova cultura energètica”.
Per la seva banda, Mar Garcia ha afegit que “aquesta iniciativa, que surt dels dos Consorcis, i per tant del món municipalista, és una mostra del compromís que han d’adquirir les administracions per al compliment dels ODS 2030 en matèria d’energia”, i ha matisat que “des del Consorci Besòs Tordera fa temps que treballem en fer més sostenibles i autosuficients les nostres instal·lacions, i amb aquest projecte hem fet un pas més per reduir les emissions de carboni amb la generació de biometà, un gas renovable que s’injecta a la xarxa de distribució”.
El BioVO
El BioVO genera biometà, un gas renovable, a través de l’aprofitament de part del biogàs generat en els processos de tractament a la Planta de Digestió Anaeròbica i de Compostatge del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) Granollers del Consorci Besòs Tordera. Per aconseguir-ho es disposa d’una planta d’enriquiment o Upgrading, en uns terrenys entre ambdues instal·lacions, on es duu a terme la purificació de biogàs, mitjançant la tecnologia de membranes. La instal·lació disposa també d’un gasòmetre amb capacitat per a 1.000 m3 i un mòdul d’injecció de biometà a la xarxa de gas natural. La proximitat entre ambdues instal·lacions i amb el punt d’injecció del biometà ha permès dur a terme aquest projecte i aprofitar al màxim els recursos generats, disminuint alhora l’empremta a l’atmosfera de carboni. El projecte amb una capacitat inicial de tractament de 500 Nm3/h de bigàs (dissenyat per poder tractar fins a 1.000 Nm3/h), té una eficiència de recuperació de metà del 99,65% i una producció inicial de biometà de 337 Nm3/h.
El biometà és una atractiva alternativa als combustibles fòssils, ja que es pot barrejar amb el gas natural i injectar directament als gasoductes convencionals, o utilitzar-lo com a biocombustible per a mitjans de transport.
El projecte, amb un cost de 2.775.000 euros, ha rebut una subvenció d’1.012.944,76 euros per part de l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE) a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER) en tractar-se d’una iniciativa que afavoreix una economia baixa en carboni i, per tant, un creixement sostenible. La resta ha anat a càrrec dels dos consorcis.
Premis Talent
Els Premis Talent, reconeixen bones pràctiques, trajectòries i idees innovadores per part d'emprenedors, empresaris, entitats i empreses en una trentena de sectors diferents. Els premis consten d'un guardó i una entrevista i reportatge realitzats en el marc de la Fira ISE 2024. Estan organitzats per la Fundació Impulsa Talentum, nascuda de la integració de diverses entitats i projectes com la Welcome Talent Society, els Premis Talent i Impulsa Talentum SL, acumula una trajectòria de deu anys treballant en l'ecosistema del talent, la innovació i la gestió organitzacional. El seu objectiu és millorar la cultura de l'organització en el sector empresarial i la gestió i fidelització del talent.
El president d'Honor de la Fundació és Federico Mayor Zaragoza. El president és Bru Recolons i Argenté, promotor dels diversos projectes de l'ecosistema Impulsa Talentum. Els vicepresidents són l'empresari Tatxo Benet i el director executiu de Integrated Systems Europe, Michael Blackman. El patronat consta d'una vintena de persones d'àmbits empresarials, culturals i acadèmics.
Font:
Consorci Besòs-Tordera