La celebració del desè aniversari de l’Urban River Lab aplega més d’un centenar de persones

Divendres, 6 de desembre de 2024

Ponències, una taula rodona i una visita guiada a les instal·lacions han servit per repassar aquests deu anys de trajectòria i els principals reptes actuals i de futur.

Més d’un centenar de persones han assistit aquest dimarts, 3 de desembre, als actes programats per commemorar els deu anys de l’entrada en funcionament de l’Urban River Lab (URL), el laboratori a l’aire lliure instal·lat a l’EDAR Montornès de Vallès i dedicat a l’estudi de rius altament modificats. Es tracta d’una instal·lació amb canals i basses artificials, on se simulen els processos que es donen als rius de caràcter urbà i on es posen a prova diferents solucions naturals dirigides a millorar-ne tant la qualitat de l’aigua com l’estat ecològic.

El Teatre Margarida Xirgu, de Montornès del Vallès, ha acollit la primera part de la celebració, que s’ha iniciat tocades les 10 del matí amb les intervencions dels representants de totes les entitats que formen part del projecte: el president del Consorci Besòs Tordera, Oscar Sierra; el president de la Fundació RIVUS, Josep Monràs; la coordinadora adjunta de l’Àrea VIDA: Tierra y Medioambiente del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Teresa Moreno; el cap del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona, Santiago Sabaté; el director tècnic de Naturalea, Albert Sorolla, i l’alcalde de Montornès del Vallès, José Antonio Montero. En línies generals, tots han manifestat la satisfacció de comptar amb aquest equipament que està aportant solucions per a la millora de la qualitat dels entorns fluvials, del medi natural i de la qualitat de l’aigua. Així mateix, han destacat l’èxit d’aquesta suma interdisciplinària d’entitats, que ha permès abordar aquests reptes des de diferents perspectives i donant respostes integrals i aplicables.

Seguidament, s’ha estrenat el vídeo “Urban River Lab: ciència i natura per la cura dels rius” on es recullen aquests 10 anys de trajectòria i que ha donat pas al bloc de ponències. Amb la presentació “L’Urban River Lab: la idea feta realitat”, Manel Isnard, responsable de Medi Fluvial del Consorci Besòs Tordera entre els anys 2002 i 2023 i impulsor de l’URL, ha detallat com van ser els inicis de la instal·lació i com aquesta s’ha anat perfeccionant, adaptant i dimensionant a les necessitats de les diferents investigacions i recerques que s’hi han desenvolupat.

La investigadora del Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC, Eugènia Martí, ha recollit sota el títol “10 anys de recerca a l’URL: coneixement adquirit per a la millora dels rius urbans” una síntesi de les principals conclusions extretes sobre la capacitat d’autodepuració de les plantes halòfites i autòctones de ribera. L’URL ha confirmat que la vegetació autòctona de ribera (com el jonc, el canyís o el lliri groc) i els substrats com sorres, graves o pedres (i, especialment, els microorganismes que viuen en uns i altres) contribueixen a la millora de la qualitat de l’aigua.

L’investigador de la Universitat de Barcelona, Adrià Casacuberta, ha explicat la investigació que s’està duent a terme en el marc de “RIPARIANECOREST: desenvolupament de solucions basades en la natura per a la restauració d’ecosistemes de ribera”.

Per últim, Albert Sorolla, director tècnic de Naturalea, ha destacat durant la seva intervenció “La influència de l’URL en casos pràctics de solucions basades en la natura” algunes de les restauracions on s’han aplicat els resultats obtinguts en aquest laboratori.

A continuació ha tingut lloc una taula rodona sota el títol “Cap a on ha d’anar la recerca de rius altament modificats” que ha comptat amb la participació de Tony Herrera, president del Centro Ibérico de Restauración Fluvial; Ignasi Rodríguez-Roda, investigador del grup de recerca LEQUIA de la Universitat de Girona; Rut Estany, cap de Servei de Sistemes de Sanejament del Consorci Besòs Tordera; Francesc Sabaté, investigador i professor del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona, i Antoni Munné, director de l’Àrea de Gestió del Medi de l’Agència Catalana de l’Aigua. Toni Mas, tècnic d’Ecologia del Consorci Besòs Tordera, ha estat l’encarregat de moderar aquest debat on s’han tractat aspectes com els contaminants emergents i els persistents, la crisi climàtica i la sequera i com aquesta instal·lació pot contribuir a millorar-ne la gestió.

Un cop finalitzada aquesta primera part, els assistents han dut a terme una visita guiada a l’Urban River Lab. Experts i responsables han estat els encarregats d’explicar les principals parts que conformen la instal·lació, entre elles els canals i les basses, i en què es basa el seu funcionament. L’Urban River Lab, un laboratori pioner i de referència L’URL, en marxa des de desembre de 2014, és un projecte conjunt del CEAB-CSIC, Consorci Besòs Tordera, Fundació RIVUS, Universitat de Barcelona, Naturalea i l’Ajuntament de Montornès del Vallès. És el primer laboratori d’aquestes característiques al territori espanyol, esdevenint també singular a tota Europa. Durant aquest temps d’existència, a banda de la recerca que hi fan els equips de Catalunya i de l’Estat, al voltant de 50 investigadors/es d’arreu del món hi han realitzat assajos i treballs acadèmics, resultant-ne articles científics publicats en revistes de renom. Algunes de les diferents investigacions estan recollides a la seva pàgina web: https://urbanriverlab.com/.

 

Font:
Consorci Besòs-Tordera

Darrera actualització: 5.12.2024 | 19:50