Vil·la romana de Can Martí

És una de les vil·les romano-republicanes més velles de Catalunya.  No és visitable ja que es troba protegida sota terra.

En enderrocar l'antiga casa de Can Martí, l'any 1957, en fer un pou, es trobà al subsòl a més de 2 metres del nivell actual, unes restes d'una pavimentació romana. Aquestes troballes despertaren l'interès dels propietaris (Srs. Torras) i del paleta deles obres (Sr. Candelich, de Samalús), que inicià l'excavació seguint els nivells de pavimentació i traient a la llum un conjunt d'estructures d'època romana bellament pavimentades.

Els materials arqueològics apareguts, el paradaor dels quals ens és desconegut, foren dipositats a la casa dels antics masovers (Can Pujades), situada a pocs metres del jaciment.  El posterior canvi dels ocupants de la casa, el pas del temps i altres fets que se'ns escapen, provocaren que a l'actualitat no ens hagi arribat cap altra mena d'informació..  De la mateixa manera que no disposem de notícies d'un emblema que fou arrencat del centre del mosaic de l'habitació número 1, no sabem si en l'època anterior o en la realització de les obres.  L'empremta que deixà aquest element, probablement d'opus vermiculatum, fou tapada i nivellada amb ciment... (seguiu llegint l'article adjunt).

La vi·la romana de Can Martí

La vil·la romana de Can Martí es troba situada al peu del Puig del Castell.  Malauradament, no es pot visitar, doncs degut a la manca de recursos per excavar-la i amb la finalitat d’evitar el seu deteriorament, es va tornar a enterrar després de ser descoberta i documentada.  Aquesta vil·la es va implantar al tombant dels segles II i I aC i va ser desocupada al cap de poc, cap a l’any 30 aC. De l’habitatge se’n van descobrir diverses habitacions, en les quals destacaven els paviments, fets de mosaics imponents, i les pintures murals a les seves parets. La vil·la romana de Can Martí és una de les més antigues del Vallès Oriental i de Catalunya i un testimoni del procés de romanització del territori.

A Samalús, d’altra banda, s’han localitzat restes ceràmiques romanes i altres objectes del mateix període en diversos indrets de la zona de la plana, que podrien formar part d’un únic gran jaciment romà. Es podria tractar de les dependències auxiliars i complementàries característiques d’una vil·la romana com la de Can Martí.

 

 

Font:
Revista Cypsela, VIII, 1990, Girona, pp.87-100
     Xavier Aquillué i Abadías
     Jordi Pardo i Rodríguez
Elisenda Barber i Pou (historiadora)

.

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 19.04.2017 | 11:56