Dia europeu de la igualtat salarial

Dijous, 22 de febrer de 2018 a les 09:30

“El mateix sou per la mateixa feina”
Aquest és un dels principis fundacionals de la UE que ja figura en el Tractat de Roma de 1957.

 Avui és el Dia Europeu per la Igualtat Salarial entre Dones i Homes que se celebra a la Unió Europea des de l'any 2011.  La Comissió Europea es va comprometre a acabar amb aquestes diferències. 

El 22 de febrer s’ha convertit, doncs,  en una data per reivindicar la igualtat salarial, per que la diferència salarial  segueix sent una discriminació de gènere. Les condicions dels homes i les dones en el món laboral són desiguals, i tot i la legislació en contra, les discriminacions segueixen produint-se.

Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT), el sou de les dones, fent la mateixa feina que els homes, és un 19% inferior; diferència que s’incrementa si, a més, són mares fins a un 5% més. A Catalunya aquesta bretxa salarial arriba fins a una mitjana d’un 23%.  Actualment, encara no hi ha  cap dada que confirmi que aquesta esquerda salarial disminueixi amb el temps, sinó tot el contrari, ja que s'ha intensificat amb la crisi econòmica.

És necessària la implicació i el compromís de governs i empreses en aplicar polítiques dirigides a combatre la discriminació en l’accés a l’ocupació, la segregació ocupacional i la discriminació en la promoció professional, ja que voler la igualtat real entre dones i homes no pot quedar en una declaració d’intencions un cop l’any.

 

Darrera actualització: 22.02.2018 | 09:35