S’inicia el període de més alt risc d’introducció del virus al territori, pel que cal estar alerta de la situació epidemiològica vers la influença aviària.
Amb el descens de les temperatures i l’augment dels moviments migratoris d’aus silvestres, s’ha incrementat la circulació i disseminació del virus arreu d’Europa.
Tot i que a Espanya la circulació del virus està essent bastant limitada en el que portem de temporada, cal mantenir l’alerta davant la potencial incursió del virus de la influença aviària al nostre territori.
En aquest context, es essencial davant la localització d’aus salvatges malaltes o mortes dins del vostre àmbit municipal, avisar al Cos d’Agents Rurals per tal que procedeixin a la recollida de l’animal o per tal que us donin indicacions especifiques de com actuar. Es important que les aus no es manipulin i que siguin retirades del medi per tal d’evitar la possible dispersió del virus.
En aquest mateix sentit, caldria que feu difusió per tal d’informar a la ciutadania que no manipulin ni recullin aus silvestres malaltes o mortes que es puguin trobar al medi, i donar indicacions de com actuar en aquests casos (avisant a l’ajuntament o directament al CAR).
Finalment, caldria fer difusió també a aquelles persones que tinguin aus de corral sense registrar o registrades com a autoconsum per tal d’informar-los de la necessitat de:
Reforçar les mesures de bioseguretat de les instal·lacions, sobretot encaminades a evitar el contacte de les aus de corral amb aus salvatges:
Avisar amb caràcter d’urgència a l’oficina comarcal corresponent del DARPA en cas de detectar:
Aquelles persones que disposin d’aus de corral no registrades, procedir al seu registre com a explotació d’autoconsum.
Font: Generalitat de Catalunya Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació