Digue’m a quina dècada vas néixer i et diré com et dius

Dijous, 8 de juny de 2017

Entre 2010 i  2015 s’ha produït un abandonament dels noms de verges, dels José i dels Jesús en el conjunt espanyol, perquè s’han posat de moda altres noms.

Dels noms masculins Daniel és el més comú(31.494) i el segueixen els de Hugo (30.748), Alejandro (29.064) i Pablo (28.223).  Per la part femenina  Lucía (30.513), Paula (28.342) i Daniela (24.002)o María són els preferits pels nadons femenins.  Així ho indiquen les dades sobre els cognoms i noms més freqüents que es van publicar fa uns dies per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Lluny queden José, Antonio o Francisco, tan comuns abans de la dècada dels ‘70, que han quedat superats per noms més nous com Iker i Izan.  De la mateixa manera, els noms tradicional com Josefa, Dolores o Concepción es veuen esborrats de la llista pel de Sara i Carla, possiblement perquè aquests noms no tenen connotacions. 

Per comunitats, aquests patrons es repeteixen a la majoria d’aquestes, tret de les que tenen llengua pròpia.  Així, a Catalunya destaquen Marc i Pau, mentre que en el País Basc són més freqüents els noms de Markel, Jon i Ane.  

Tanmateix, en el còmput total dels espanyols, segueixen sent els noms clàssics els que continuen sent els més utilitzats.  Un dels motius d’aquest fet respon al notable descens de la natalitat, que fa que els nous naixements suposin un petit percentatge del còmput global.  L’altre motiu respon més sobre l’augment de l’esperança de vida, que afavoreix aquelles denominacions tan comuns de mitjans del segle passat, ja que se segueixen comptabilitzant. 

Trenta de cada mil homes s’anomenen Antonio i vint-i-vuit de cada mil dones responen al nom de María del Carmen.  Altres noms més antics, com el de Tiburcio, Emerenciano, Fortuna o Aureliana, es troben en progressiva desaparició.  Només queden unes poques desenes de persones amb aquests noms quina edat mitjana ronda ja els 70 anys.  El fet que els pares actuals no escullen aquests noms ni tampoc existeix un relleu generacional, fan inevitable la seva desaparició.

En un darrer punt, la incorporació a la societat espanyola de ciutadans d’altres països fa que apareguin noms como Ziyi, Yunfei, Elguja, William o Flabian, que només el porten vint nois, o Yusmila, Zanna, Zoiharte, Urania o Tsetska, a quins responen vint noies.

Pels curiosos que volen fer una consulta general sobre els seus noms i cognoms, cal saber que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ofereix una eina interactiva per comprovar quantes persones tenen aquest nom o cognom dins l’Estat Espanyol.

Font:
Diputació de Barcelona

Darrera actualització: 9.06.2017 | 09:29