El Montseny es prepara per l'adaptació al canvi climàtic
La Mesa Territorial per l'Adaptació al Canvi Climàtic (MeTACC) del Montseny es va constituir el passat 6 d’abril al poble del Montseny.
Projecte LIFE CLINOMICS: Constitució de la Mesa Territorial per l’Adaptació al Canvi Climàtic al Montseny (MeTACC)
Els representants del territori del Montseny, de tots els sectors d’activitat que participen a Life-Clinomics i els socis del projecte es van constituir com a Mesa Territorial per l’Adaptació al Canvi Climàtic (MeTACC) de la Reserva de la Biosfera del Montseny, amb la voluntat de ser un òrgan estable de governança i d’elaborar un pla d’acció per l’adaptació al canvi climàtic.
Aquesta és la primera mesa territorial que es crea de les tres que ha de posar en marxa el projecte (Montseny, l’Alt Penedès i Terres de l’Ebre). L’objectiu és posar en un mateix espai de debat i de proposició, els representants dels diferents sectors d’activitat que formen part del projecte per tal de construir un camí conjunt per l’adaptació al canvi climàtic, en aquest cas al territori de la Reserva de la Biosfera del Montseny.
Amb el projecte Life CLINOMICS es vol millorar la capacitat d’adaptació del sector forestal, de l’agricultura, de la pesca i del turisme, mitjançant l’acció en tres territoris concrets: la Reserva de la Biosfera del Montseny, el Penedès i la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.
L’Estratègia Europea de Canvi Climàtic recull que Europa i altres parts del món no tenen cap més opció que prendre mesures d’adaptació per fer front als inevitables impactes climàtics i als costos econòmics, ambientals i socials que se’n deriven. La priorització d’enfocaments coherents, flexibles i participatius, facilitarà molt l’actuació ràpida i planificada per l’adaptació, i evitarà així pagar el preu de la no adaptació al canvi climàtic”.
La constitució de la MeTACC del Montseny és el primer pas de governança per avançar en aquesta direcció.
Al llarg de la reunió es van presentar els resultats de dos estudis previs que s’han realitzat i que fan referència d’una banda a conèixer la vulnerabilitat del Montseny davant del canvi climàtic i de l’altra a saber de la capacitat social del Montseny per adaptar-se als efectes del canvi climàtic. A grans trets, l’estudi de vulnerabilitats posa de manifest, que les principals vulnerabilitats al Montseny serien: La disminució dels cabals d’aigua dels rius i la reducció de la superfície innivada; així com la percepció del sector agroforestal d’una vulnerabilitat elevada al risc d’incendis.
De la informació recollida a partir d’indicadors i de la percepció dels sectors entrevistats, es percep que el sector turístic seria força vulnerable a la pèrdua de biodiversitat (per l’interès que pot tenir l’espai per a determinades activitats de recerca i educatives) i molt vulnerable front el risc de pèrdua de qualitat paisatgística (atès que el paisatge és un dels principals valors que busquen les persones que visiten el Montseny).
L’estudi de la realitat social i institucional posa de manifest que els agents socioeconòmics del territori de la Reserva de la Biosfera del Montseny ja tenen una tradició participativa en iniciatives que es desenvolupen en el territori; a més també ressalta l’elevat grau d’interès que tenen vers l’adaptació al canvi climàtic i a la vegada manifesten la seva voluntat de participar d’una manera o altra en els debats de la MeTACC.
La segona part de la reunió va consistir en la creació de petits grups, on els representants dels diferents sectors es van barrejar per tal de donar resposta a unes preguntes concretes que feien referència a com creien ells que podia canviar el territori, què creien que podien fer, com s’imaginaven el futur d’aquell territori...amb la finalitat de recollir les diferents sensibilitats i de començar a treballar conjuntament en la detecció dels problemes degut als efectes del canvi climàtic i la proposta de solucions per aconseguir una Reserva de la Biosfera del Montseny adaptada al Canvi climàtic.
Aquesta primera reunió tindrà continuïtat en la propera sessió de participació que tindrà lloc el mes de juny.
Font:
Diputació de Barcelona
Àrea de Medi Ambient