El Parc Natural perd 1.700 hectàrees
El Tribunal Suprem ha anul·lat el pla especial de protecció del Parc Natural del Montseny pel que es redueixen 1.700 hectàrees de la seva superfície.
El Parc Natural del Montseny va ser declarat com a tal l’any 1987. Entretant, es protegia amb la figura de Reserva de la Biosfera conforme la declaració que va manifestar la Unesco l’any 1978.
L’any 2008 es va voler fer un pas endavant i ampliar amb coherència els límits del Parc mitjançant l’aprovació d’un pla especial de protecció del medi natural i el paissatge.
Recentment, l’any 2014, ja es va gestionar un decret per part de la Diputació de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per tornar a augmentar el terme del Parc Natural del Montseny amb l’objectiu d’ampliar més la zona a protegir i consolidar totes les figures de protecció que existien fins aleshores (pla especial, PEIN, Reserva de la Biosfera, xarxa Natura 2000...) en una de sola: La del Parc Natural del Montseny.
Amb aquest Decret s’incloïen 18 municipis dins dels límits del Parc, entre ells el de Cànoves i Samalús, i s’assolia la superfície de 31.064 hectàrees. Un altre aspecte destacat del Decret era que la Junta Rectora s’obria a la participació de representants de diversos sectors, des del turístic i l'ambientalista fins al forestal, juntament amb l’administració que fins aleshores era la única a decidir. Amb aquest nou pas, la zona protegida també es beneficiava tant en l’àmbit econòmic com en el turístic.
Malgrat la feina feta, però, el Tribunal Suprem va anul·lar a principis d’aquest any el Pla especial de protecció del Parc Natural del Montseny del 2008, per considerar que s’hauria d’haver fet un procés d’avaluació ambiental públic que no es va fer, perquè la Generalitat i la Diputació van entendre que la normativa és un pla territorial sectorial.
Amb aquesta sentència, la legalitat d’aquestes modificacions retornen en les bases del que es desprèn en el planejament de 1977 i es perden 1.700 hectàrees d’entre les quals, n’hi ha de Cànoves i Samalús.
Malgrat tot, Jesús Calderer, diputat adjunt d’Espais Naturals, assegurava en una reunió que va tenir lloc el passat febrer amb els representants dels 18 ajuntaments que formen part del Parc Natural, que a partir del pla de 1977 i amb les figures de protecció creades posteriorment, la protecció de l'espai està garantida.
Ara cal confiar amb el nou decret que redactarà la Generalitat de Catalunya amb el suport de la Diputació de Barcelona per protegir aquestes 1.700 hectàrees anul.lades pel TS i s’espera aconseguir-ho aquest mateix any.