Jornades de portes obertes a les EDAR per celebrar el Dia Mundial de l’Aigua

Divendres, 22 de març de 2024 a les 00:00

Jornades de portes obertes a les EDAR Castellar del Vallès, Montornès del Vallès i Santa Maria de Palautordera per celebrar el Dia Mundial de l’Aigua.
El Consorci se suma així a la campanya impulsada pel Departament d’Acció Climàtica i l’Agència Catalana de l’Aigua que obrirà instal·lacions de tractament d’aigua arreu de Catalunya.

El Consorci Besòs Tordera ha organitzat per demà dissabte, 23 de març, jornades de portes obertes a les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR) Castellar del Vallès, Montornès del Vallès i Santa Maria de Palautordera per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua (22 de març), i també el Dia Mundial de la Meteorologia (23 de març). D’aquesta manera, el Consorci s’ha adherit a la campanya promoguda des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i les unitats que en depenen, com l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), sota el títol “Celebrem el Dia Mundial de l’Aigua i la Meteorologia” i que té per objectiu centrar l’atenció en el valor essencial de l’aigua i en la defensa de la gestió sostenible dels recursos hídric. La campanya es basa en la celebració de jornades de portes obertes d’instal·lacions vinculades al tractament de l’aigua d’arreu de Catalunya (potabilitzadores, dessalinitzadores, depuradores, etc.), que normalment no són visibles a la ciutadania, però que esdevenen molt importants per garantir el correcte funcionament del cicle de l’aigua, com és el sanejament de les aigües residuals que es duu a terme a les EDAR.

Per demà dissabte s’han programat dos torns de visita a cadascuna d’aquestes EDAR, el primer a les 10 hores i el segon a les 12 hores. Per poder participar-hi, cal fer inscripció prèvia en els enllaços d’inscripció corresponents a cadascuna de les plantes (disponibles també al web laiguanocaudelcel.cat): EDAR Castellar del Vallès, EDAR Montornès del Vallès i EDAR Santa Maria de Palautordera.

Durant la visita guiada, s’explicarà quin és el procés que segueixen les aigües residuals (aquelles que es fan servir diàriament a les llars, les indústries, etc.) des que hi arriben a les EDAR, a través de la xarxa de clavegueram i col·lectors, fins que s’aconsegueix aigua depurada, apta per ser abocada a medi o per fer-hi altres tractaments addicionals i obtenir aigua per a altres usos, com és el cas de l’aigua regenerada. Tots els participants rebran una bossa obsequi de la Fundació RIVUS.

Des del Consorci ja fa temps que s’està duent a terme una ferma aposta per acostar la ciutadania a les seves EDAR. En aquest sentit, l’any passat es va posar en marxa la iniciativa “Vols conèixer el viatge de les aigües invisibles?”, desenvolupada amb la col·laboració de la Fundació RIVUS, i basada en l’organització periòdica de visites guiades a diferents depuradores. També dintre del programa educatiu Descobreix el riu, impulsat ara des de la Fundació RIVUS, cada curs escolar més d’un miler d’estudiants de les conques del Besòs i de la Tordera visiten aquestes instal·lacions.

 

Font:
Consorci Besòs-Tordera

Darrera actualització: 15.03.2024 | 12:08