La jornada d’enguany va crear un espai de reflexió amb ponències de professionals sobre drogues, pantalles i la prevenció de riscos.
Aquest dimarts, el Museu de Ciències Naturals de Granollers va acollir la XIV Taula de Salut Jove, organitzada per l’Oficina Jove del Consell Comarcal del Vallès Oriental. Aquest any, la jornada es va centrar en la temàtica Del consum viral al consum vital: influència del model adult en els consums joves, amb l’objectiu de crear un espai de reflexió sobre l’impacte del comportament adult en els hàbits de consum de la joventut.
La XIV Taula de Salut Jove va reunir professionals de diferents àmbits com joventut, acció social, educació i la salut, tots ells compromesos amb la salut i el benestar dels joves de la comarca.
Les ponències van abordar diferents aspectes relacionats amb els consums juvenils influenciats pels dels adults, incloent-hi l'ús de pantalles, alcohol i altres substàncies, destacant la influència dels adults com a models en la formació dels hàbits de consum entre els joves.
La ponent Aida Sánchez (Projecte Home) va encetar la jornada oferint una visió sociològica sobre l’adolescència i fer un recorregut per les diferents etapes de l’adolescència, destacant els canvis psicològics, socials i emocionals més rellevants en cadascuna d'elles. El professional de Grup d’Acció Social i Salut, Eduard Casas, va analitzar els patrons de consum adult, especialment pel que fa a les drogues, i va explicar com influeixen directament en els hàbits de consum juvenil.
El periodista Roc Massaguer (Outconsumer) va ser crític sobre el consum digital i l’ús de pantalles entre joves aprofundint sobre els jocs en línia i les xarxes socials destacant que són "indústries de l’atenció" que busquen captar l’atenció dels usuaris mitjançant mecanismes com jocs infinits i gratuïts. L’últim ponent, l’Àlex Letosa (Centre Camina) va donar consells de prevenció de riscos associats als consums juvenils.
Totes les jornades de la Taula de Salut Jove aborden temàtiques que afecten directament a la joventut i es plantegen com una oportunitat per aprendre, compartir i intercanviar opinions al voltant d’una temàtica clau que canvia cada any.
Font: Consell Comarcal del Vallès Oriental