Renovació de la gestió de l’Urban River Lab
El passat divendres dia 10 de febrer va tenir lloc la signatura del conveni de col·laboració per a l’ús i la gestió del laboratori Urban River Lab.
L’acte va aplegar una quarantena d’experts a l’EDAR Montornès del Vallès, on es troba instal·lada aquesta plataforma experimental pionera al sud d’Europa. També va rebre la visita d’una bona representació d’investigadors, estudiants de tesis i doctorats, professionals i experts dels diferents organismes.
El nou document, que referma la voluntat de continuar apostant per aquest projecte, ha de servir també per millorar l’eficàcia i l’eficiència en l’ús i el manteniment de la infraestructura, única a tot l’Estat i pionera al sud d’Europa per les seves dimensions.
L’Urban River Lab es va posar en marxa al desembre del 2014. Des d’aleshores, han passat per aquest laboratori investigadors i científics d’arreu del món i s’han dut a terme diferents investigacions que confirmen que determinades espècies vegetals pròpies de ribera (com el jonc, el canyís o el lliri groc) poden millorar i/o afinar encara més l’aigua efluent de depuradora que arriba als nostres rius. En aquest procés és cabdal el paper que hi juga el microsistema que es desenvolupa en les arrels, el que es denomina rizosfera.
L’objectiu final d’aquests treballs és la seva aplicació a les restauracions fluvials que es duen a terme als nostres entorns fluvials. El pròxim mes de març es posaran en marxa noves investigacions, coordinades per l'equip d'investigadors del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i encaminades a aprofundir encara més en aquesta capacitat d’autodepuració.